6b – Sociaal Media les


groep 6a en 6b van Bs De KrabbenkooiWoensdagmorgen is Bas van de Haar langs geweest om de leerlingen van groep 6a en 6b een Social Media les te geven. We hebben het gehad over wat er bij online spelletjes kan gebeuren tijdens het chatten. Maar ook over het plaatsen van foto’s op internet. De kinderen hebben geleerd dat ze niet alleen moeten kijken of hun haar goed zit, maar ook in de gaten moeten houden dat papa of mama op de achtergrond niet toevallig met de bankpapieren op tafel zit en op de foto staan. Daardoor zouden anderen zomaar ineens kunnen weten wat het bankrekeningnummer van thuis is. Zo hebben we heel wat voorbeelden gezien waar de kinderen echt wat van opgestoken hebben. Natuurlijk hebben we het in deze week ook over digitaal pesten gehad. Dit cyberpesten (zoals het ook wel wordt genoemd) kan op een hele stiekeme manier gebeuren door mensen die je helemaal niet kent. Als je zoiets overkomt: altijd je ouders vertellen of iemand anders die je vertrouwd.

Daarna hebben we een foto op het schoolplein gemaakt. Daarmee gaan we uittesten hoe snel deze foto door allerlei mensen worden bekeken. Een foto of een berichtje kan namelijk supersnel over internet gaan. Als dat dan een foto of een berichtje zou zijn waar iets vervelends in staat, dan zou het leed niet te overzien zijn. Denkt nog maar eens aan Project X in  de gemeente Haren. Een Facebook berichtje dat door een meisje per abuis openbaar werd gezet eindigde in een belegering en grote vernielingen. Er ontstond een miljoenen schade.

U kunt meedoen aan de snelheidstest van Social Media door de onderstaande berichten te “Liken”, te “Retweeten” of “Plussen” vinden:

Facebook